TOYOTA YARIS YENİLENDİ
17 Ekim 2019

Toyota Yaris, tamamen yenilenen 4’üncü nesil ile yollara çıkıyor.
TOYOTA YARIS YENİLENDİ

Toyota’nın B segmentindeki başarılı temsilcisi Yaris yenilendi. Toyota’nın TNGA platformu üzerine yapılan yeni Yaris, sıra dışı tasarımı, hibrit dahil yüksek verimliliğe sahip motorları ve Toyota Safety Sense güvenlik sistemiyle öne çıkıyor.

İlk kez 2000 yılında sunulan ve o yıl Avrupa’da Yılın Otomobili seçilen Yaris, her neslinde fark yaratmayı başaran bir otomobil olarak öne çıkıyor. 2005 yılında gösterilen ve bağımsız Euro NCAP test programında B segmentinde beş yıldızı alan ilk otomobil olan ikinci nesil Yaris, sınıfında diz hava yastığı sunan ilk araçtı. 2012 yılında üçüncü jenerasyon Yaris ise, sınıfında kendi kendini şarj eden hibrit sistemini sunan ilk model olarak, yakıt tüketimi ve emisyon değerlerinde referans noktası oldu.

Yaris, 500 binden fazlası hibrit olmak üzere bugüne kadar Avrupa’da 4 milyonun üzerinde satış elde etti. Yaris 2000 yılından bu yana Türkiye’de de yaklaşık 3 bin adedi hibrit olmak üzere toplamda 63 bin adedin üzerinde satışa ulaştı.

Yaris’in uzunluğu 5 mm azalırken dingil mesafesi 50 mm uzadı. Böylece park manevraları daha da iyileştirilirken yaşama alanı daha da ferahladı. GA-B platformuyla birlikte yüksekliği 40 mm azalan Yaris 50 mm genişledi. Toyota’nın TNGA platformu üzerine geliştirilen Yeni Yaris, sürüş keyfi, yol tutuş ve tasarım anlamında daha da geliştirildi. TNGA platformu ile ağırlık merkezi 15 mm daha alçaldı. Bu da sürüş dinamiklerine olumlu etki ediyor.

Kendi kendini şarj eden hibrit teknolojisinde 20 yılın üzerinde deneyimi olan Toyota, bu zamana kadar 2.5 milyonu Avrupa’da olmak üzere dünya çapında 14 milyonu aşan hibrit satışı gerçekleştirdi. B segmentinde ilk hibrit otomobili 2012 yılında Yaris ile sunan Toyota, o günden bu yana Avrupa’da 500 binin üzerinde Yaris Hybrid teslimatı yaptı.

Toyota Yaris’in sahip olduğu 1.5 Hybrid Dynamic Force sistemi, daha büyük motorlara sahip yeni Corolla, RAV4 ve Camry modellerinden alınan teknolojiyle geliştirildi. Yeni Yaris’te kullanılan hibrit sistemde; üç silindirli, değişken supap zamanlamasına sahip 1.5 litre Atkinson çevrimi benzinli motor yer alıyor. Tipik bir dizel motordan yüzde 40 oranında daha yüksek verimliliğe sahip olan bu motor, Yaris’in yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunun yüzde 20 oranında daha az olmasına katkı sağlıyor. Buna karşın sistemin toplam çıkış gücü yüzde 15 civarında artırıldı.

Yeni Yaris, hibrit versiyonun yanı sıra ülkelerdeki pazar taleplerine göre üç silindirli 1.5 litre ve 1.0 litre benzinli versiyonlarıyla da satışa sunulacak.

Yorumlar