Tofaş müzesi 20 yaşında
26 Aralık 2022

Tofaş tarafından, içerisindeki tarihi yapılar restore edilerek hayata geçirilen “Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi”, 20 yaşında.
Tofaş müzesi 20 yaşında

 

Anadolu’daki binlerce yıllık araba kültür ve birikimini, otomotiv sanayinin gelişimiyle birlikte aktaran ve Tofaş’ta üretilen motorlu araçlara uzanan tarihsel bir kurgu sunan müze, otomotiv sanayinin temelini atmış olan eski ustalara, yeni ustalardan bir teşekkür niteliği de taşıyor. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, sanat galerisi ziyaretçileriyle birlikte 2002’den bu yana toplamda bir milyon ziyaretçiyi ağırladı. Bursa Umurbey Bilgi Parkı Kompleksi’ndeki müze bünyesinde yer alan Tofaş Sanat Galerisi, 20 yılda pek çok sergiye ev sahipliği yaptı. Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçeklerin yer aldığı doğal ortamla da ziyaretçilerinin keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor. Haftanın altı günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze, ayrıca cep telefonlarından indirilebilen “Tofaş Müzesi” uygulaması aracılığıyla sesli rehber eşliğinde de gezilebiliyor.

Tofaş’ın 2002 yılında restore ederek Bursa’ya kazandırdığı Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu'daki araba kültürü ve birikimini, Türkiye otomotiv sanayinin gelişimine bağlayarak aktarırken, geçici sergilerle de toplumun kültür-sanat hayatına değer katma misyonuyla 20 yıldır faaliyet gösteriyor. 
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi faaliyetine Haziran 2002’de, toplam 17 dönümlük alan içinde, 1850’li yıllara ait “Eski İpek Fabrikası”, Fransızlardan kalma, 1850’lü yıllara ait “Mancınıkhane”, 19’uncu yüzyıldan kalma “Kozaklık”ve 15’inci yüzyıla ait “Umurbey Hamamı” ile alandaki bin dört yüz metrekarelik eski ipek fabrikasının, Tofaş tarafından restore edilmesiyle başladı. 15’inci yüzyıla ait bir eser olan Umurbey Hamamı’nın, örnek nitelikteki restorasyon çalışmaları da 2008 yılında tamamlandı ve yapı “Tofaş Sanat Galerisi” olarak Bursa’ya hediye edildi.

Müzede, otomotiv sanayinin gelişimi, yüzlerce yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkarak, at arabası ve fayton imalatından, Anadolu tarihinin çeşitli dönemlerini yansıtan araba örneklerine, Türkiye’nin farklı yörelerine ait, her yörenin coğrafi yapısına göre imal edilmiş arabalar ve ait oldukları dönemler hakkında ipuçları veriyor. Anadolu tasarım tarihinin değerli ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunan müzede ayrıca, Tofaş tarafından üretilen ilk araç olan Murat 124 ve yine Tofaş’ın ürettiği güncel/ farklı modeller de sergileniyor. Müze, bahçesindeki 375 yıllık dev çınar ağacı, 200 yıllık kara dut ağacı, yüzlerce ağaç, bitki ve çiçekle de ziyaretçilerinin doğal ortamda keyifli vakit geçirmelerine olanak sağlıyor.

Müzeden Daha Fazlasını Sunuyor
Sanat galerisinde dönemsel sergilere ev sahipliği yapan ve açıldığından bu yana bir milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, ziyaretçilerine bir müzeden fazlasını sunuyor. 
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, sanatın farklı disiplinlerdeki sergileri dönemsel olarak ziyarete açarken; çocuklar ve yetişkinler için de atölye ve etkinlikler düzenliyor. Düzenlenen eğitimlerle özellikle çocuklara müze gezme bilinci ve keyfi yaşatılması hedefleniyor. Müzede 5-6 yaş grubu çocuklara trafik bilincini aşılamak amacıyla 40 dakikalık teorik bilgiler içeren video sunumu takiben, eğitim pistinde çocuklara özel hazırlanmış Fiat 500 araçlarla uygulamalı Trafik Eğitimi gerçekleştiriliyor. Müzede daha üst yaş grubu çocuklar için de Terazi Eğitimi veriliyor. Tüm bunlara ek olarak yetişkinlere yönelik Mandala Etkinliği ve Erken Çocukluk Eğitimi Projesi kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen anaokulu gruplarına ve ebeveynelerine yönelik müze-sergi gezisi düzenleniyor.

Yorumlar