SÜRÜŞ İZLENİMİ: HONDA CIVIC TYPE R
12 Ekim 2017

Yeni Honda Civic Type R, abartılı tasarımının hakkını pist ortamındaki heyecan uyandıran performansla veriyor. Bu keyifli otomobile sahip olmanın bedeli ise 260 bin lira.
SÜRÜŞ İZLENİMİ: HONDA CIVIC TYPE R

Honda, ilk Type R modelini bundan tam 25 yıl önce tanıttı. Çeyrek asırdır Type R, seri üretim modellerin yüksek performanslı versiyonunu temsil ediyor ve yarışçı ruha sahip günlük kullanım otomobilleri olarak öne çıkıyor. Yeni Honda Civic Type R ise Type R geleneğinin gelmiş olduğu en son noktayı gözler önüne seriyor.

Honda Civic Type R, 10. nesil Civic ailesi ile birlikte geliştirildi ve tasarlandı. Önden çekişli şasi dinamiklerinin saflığını agresif tasarım ve gelişmiş aerodinamik mimari ile birleştiren yeni Civic Type R, Honda'nın geçmişten gelen yüksek performanslı hatchback mirasını geleceğe taşıyor. Tamamen yeni bir süspansiyon, daha düşük ağırlık merkezi ve arttırılmış gövde rijitliği gibi özellikler sayesinde yeni nesil Honda Civic Type R önden çekişli yüksek performanslı kompakt hatchback sınıfının en iyi sürüş deneyimlerinden birini sunuyor. Yeni Honda Civic Type R satışa sunulmadan önce 7 dakika ve 43,8 saniye ile Nürburgring Nordschleife’de tur rekoru kırdı ve rüştünü ispatladı.

Öncüsüne göre daha geniş, daha uzun ve daha alçak olan (165 mm daha uzun, 36 mm daha alçak ve 2 mm daha geniş) yeni Civic Type R kısa ön ve arka aks uzantıları ve kaslı, gergin hatlarıyla görsel bir şölen sunuyor. Keskin ve agresif ifadeli yüz, vurgulu çamurluk kemerleri ve keskin hatlara sahip ön ve arka hava girişleri Civic’in sportif ve dinamik karakterine vurgu yapıyor. Düz bir alt gövde, ön hava akışı, heybetli bir arka spoyler ve tavan hattının arkasında oluşturulan hava türbülans jeneratörleri sınıfının en etkin aerodinamik yapısını beraberinde getiriyor. Söz konusu aerodinamik yapının pist kullanımlarında performansa olumlu etki ettiği kesin. Heyecan uyandıran agresif tasarımın caddede ve AVM otoparklarında fazlasıyla dikkat çekeceği de.

10. nesil Civic Hatchback’in yüksek rijitlik seviyesine sahip hafif şasinin getirisi olarak yeni Civic Type R önceki nesil ile kıyaslandığında 16 kg daha hafif bir şasiye sahip. Sadece daha hafif olmakla kalmayan şasinin burulma sertliği 7 arttırılmış durumda. Birçok noktada hafif yapı prensibi uygulanmış durumda. Standart Civic Hatchback’e oranla 5,3 kg daha hafif olan alüminyum motor kaputu ağırlık tasarrufuna gösterilen özeni gözler önüne seriyor. Şasi ve süspansiyonda yapılan optimizasyonların da katkısıyla yeni Civic Type R’ın ağırlık merkezi 10 mm aşağı çekilirken 25 mm daha alçak oturma pozisyonu daha sportif bir sürüş hissini beraberinde getiriyor.

Yüksek rijitlik seviyesine sahip hafif gövde ağırlık merkezini düşürürken yeni süspansiyon sistemi üstün sürüş dinamiklerini destekliyor. Yeni çift bağlantılı ön süspansiyon ön tekerleklerdeki tork etkisini azaltırken viraj alma performansını geliştiriyor. Arka aksta tamamen yeni çok kollu bir süspansiyon görev yapıyor. Sadece yüksek sürat stabilitesini arttırmakla kalmayan yeni arka süspansiyon, aynı zamanda öncüsü ile kıyaslandığında çok daha fazla yol konforu ve yeni elektrikli direksiyon sisteminin de katkısıyla daha fazla düz gidiş sadakati sunuyor. Yeni çift pinyonlu değişken oranlı elektrikli direksiyon sistemi prensip olarak standart Civic ile benzer bir yapıya sahip, ancak oranları farklı olduğundan yüksek hızlarda daha güvenli bir sürüş hissi sunuyor.

Optimize edilen ve elden geçirilen 2,0 litre hacimli TURBO VTEC motor 320 HP güç ve 400 Nm tork üretiyor. Söz konusu değerler Civic Type R’ı 5,7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor ve 272 km/s maksimum hıza imkan tanıyor. Kağıt üzerindeki bu değerler sürüş esnasında da kendini net bir şekilde hissettiriyor. Alt devirlerden itibaren yüksek çekiş gücüyle ve sesiyle varlığını hissettiren motor devir seviyesi yükseldikçe hırçınlaşmaya devam ediyor. Çok çabuk devirlenen motor performanslı kullanımlarda sürücünün sık sık vites değiştirmesini gerektiriyor. Bu, Civic Type R’ı sınıfının en çabuk hızlanan ve en hızlı otomobili yapıyor. Satışa sunulmadan önce Nürburgring’de öncüsünün pist rekorunu kıran yeni Civic Type R, İstanbul Park’ta da 2.21:550 ile tur rekoruna imza attı.

Yenilenen adaptif amortisörlerin üç odacıklı yapısı sadece itme ve sönümleme hareketinde daha fazla esneklik sunmakla kalmıyor aynı zamanda var olan ‘Sport’ ve ‘+R’ sürüş modlarına ek çok daha yumuşak olan ‘Comfort’ sürüş modunun yeni Civic Type R’a eklenmesine imkan tanıyor. Pist ortamındaki sürüş esnasında ‘Comfort’ modu belirgin bir fark hissettirmese de, ‘Sport’ modundan ‘+R’ moduna geçiş esnasında oluşan değişim hayranlık uyandırıyor.

Sonuç olarak yeni Honda Civic Type R pist performansıyla beni tatmin etti. Markanın vaat ettiği günlük kullanıma uygunluğu pist ortamında deneyimleme imkanım olmadı. Buna fabrikanın vaat ettiği 7,7 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeri de dahil. Bunun için pist dışına çıkıp şehir içinde kullanmak ve öyle yorum yapmak lazım, ancak vaatlerin boş olduğunu da zannetmiyorum.

Hem göze, hem de performans tutkununun yüreğine hitap etmesini bilen bu karizmatik sporcuya sahip olmanın bedeli 260 bin lira. Ortalama bir küçük sınıf otomobilin 70 bin lira civarında alıcı bulduğu bir pazarda; bu mühendislik, bu tasarım, bu aerodinamik ve bu performans için 260 bin lira gayet makul bir bedel. Honda Türkiye yılsonuna kadar 19 adet getirecek. Önümüzdeki yılın Nisan sonuna kadar gelecek araç adedi 30 olarak planlanmış durumda. Aslında satışa bu hafta sonu çıkıyor. Ancak önden bayilere gönderilen 14 adet şimdiden satılmış durumda. Dolayısıyla ilgilenenlerin acele etmesi gerekiyor.

Osman Yavuz

Yorumlar