SEAT’IN 2 BİN ROBOTLUK ORDUSU
04 Haziran 2018

Seat’ın Martorell’deki üretim merkezinde 2 bin robot kaynaktan cilaya kadar farklı işleri 24 saat boyunca mükemmel bir uyum içerisinde yerine getiriyor.
SEAT’IN 2 BİN ROBOTLUK ORDUSU

Seat’ın üretim merkezinde 2 bin robot ve 1.700 fabrika işçisi, mükemmel bir uyum içerisinde çalışarak, bir dakikadan biraz daha uzun sürede bir otomobil şasisi üretiyor. İşte, Endüstri 4.0 sayesinde gerçekleşen bu dans koreografisinden bazı ayrıntılar.

Senkron halinde hareket eden binlerce robot, günde 2 bin 300 parça üretiyor. Robotlar, tüm gün boyunca uyum içinde hareket ederek; farklı gövde parçalarını birleştirmek, kapıları monte etmek ve şasi geometrisi ölçümü gibi uygulamalarda bulunuyorlar. Robotlar arasında, farklı özelliklerde mekanik dansçılar yer alıyor. En ufak robotların boyu bir metrenin biraz üzerindeyken, en büyükleri ise altı metreden daha yükseğe ulaşıyor. Bu robotlar ağırlığı 700 kilograma varan parçaları bile sağlam bir şekilde kavrayıp işleyebiliyorlar.

Çoğu robot, altı adet eksen üzerinde hareket etme kabiliyetine sahip. Bu da yükselip alçalma, raylar üzerinde yatay hareket etme ve bulundukları noktadan 720 derece dönebilme dahil olmak üzere sayısız hareket olanağı sağlıyor. Her robot, bu dans sırasında üretim bandındaki otomobillerin gövdesi üzerinde günde 16 bin birleşme noktasına kaynak yapabilme kapasitesine sahip.

Tesisin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek ve robotların faaliyetlerini denetlemek, 390 kişiden oluşan bir ekibin sorumluluğunda. Ekip, kontrol odasından gerçek zamanlı olarak robotların yaptığı işi ve diğer işçilerle olan koordinasyonlarını izliyor. Son adımda ise robotların dansı, fabrika işçilerinin emekleri ile buluşuyor ve üretilen gövdeler üzerindeki nihai kontroller, işçiler tarafından gerçekleştiriliyor. Birlikte uyum içerisinde çalışan insan ve robotlar, her 68 saniyede bir otomobil gövdesi üretiyorlar.

Yorumlar