SEAT 70. YILINI KUTLUYOR
26 Mayıs 2020

Yolculuğuna SEAT 600 ile başlayan İspanyol marka 70’inci yılını kutluyor.
SEAT 70. YILINI KUTLUYOR

İspanya'da araç tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan tek otomotiv şirketi olan SEAT, ülkede Ar-Ge sektör yatırımlarına öncülük ediyor. Üretiminin yüzde 80'ini ihraç eden marka bu sayede ülke ekonomisi için de önemli bir konuma sahip.

SEAT, 1953 yılında günde beş adet SEAT 1400 aracı üreten Zona Franca fabrikasını açtı. Bu tesiste, 40 yıl boyunca SEAT 600 ve SEAT 127 gibi marka tarihinin iz bırakan modellerini üreten SEAT yeni, daha büyük ve daha modern bir fabrika kurmaya karar verdi ve üretim sahasını 1993 yılında Barselona'dan Martorell'e taşıdı. Başlangıçta 1,47 milyar Euro tutarında yatırıma mal olan bu fabrika, günde 1.500 adet üretilen ikinci nesil SEAT Ibiza ve yeni SEAT Cordoba otomobillerinin piyasaya sürülmesiyle üretime başladı. Halen üç üretim merkezinde; Barcelona, El Prat de Llobregat ve Martorell’de, Ibiza, Arona ve Leon modellerini üreten SEAT, Ateca'yı Çek Cumhuriyeti'nde, Tarraco'yu Almanya'da, Alhambra'yı Portekiz'de ve SEAT'ın ilk yüzde 100 elektrikli aracı olan Mii electric'i Slovakya'da üretiyor.

Bugüne kadar 19 milyondan fazla araç üretme başarısı gösteren SEAT, 1965 yılında Kolombiya’ya gerçekleştirdiği ilk ihracat satışından bu yana, İspanya'nın lider endüstriyel ihracatçısı konumunda bulunuyor ve halen İspanya ekonomisinin toplam ihracatının neredeyse yüzde 3'ünü oluşturuyor.

Marka, 70 yıl içinde farklı sürüm ve nesilden toplamda 75 modeli piyasaya sürdü. Bunların arasında, 1953 yılında üretilen ilk otomobil olan SEAT 1MD0 ve 1957'de pazara sunulduktan kısa süre sonra özgürlük ve ulaşım sembolü hâline gelen efsanevi otomobil SEAT 600 gibi ünlü modeller de bulunuyor. 1984 yılında SEAT Ibiza, 1999 yılında ise SEAT Leon’un ilk nesilleri pazara sunuldu. SEAT Leon, o tarihten itibaren satıştaki başarısını sürdürüyor. 2016 yılında SEAT Ateca, SEAT Arona ve SEAT Tarraco ile SUV segmentine giriş yaparak ürün yelpazesini genişleten SEAT, 2019 yılında ise ilk elektrikli aracı olan SEAT Mii electric'i duyurdu.

70 yıllık yoluculuğunda otomobillerinin yanısıra, güvenlik sistemlerinden en gelişmiş bağlantı hizmetlerine kadar tüm alanlarda teknolojik bir gelişim sağlayan SEAT, sürdürülebilir ve çevre dostu ulaşım hedefleri kapsamında da elektrikli araç üretiminde büyük bir atılım içinde. 2021 yılı sonuna kadar sunulacak olan yeni elektrikli ve hibrit modeller; PHEV versiyonu olan yeni Leon serisi, Tarraco PHEV ve yakın zamanda pazara sunulan, şarjlı ve elektrikli hibrit seçeneği olan CUPRA Formentor, SEAT Mii'ye eşlik etmeye başlayacak. Ayrıca Mii electric gibi tamamen elektrikli yeni bir model olan el-Born da pazara sunulması planan modeller arasında yer alıyor. Kentsel ulaşım alanında stratejik bir işletme birimi olan SEAT Urban Mobility'i hayata geçiren SEAT, elektrikli EXS Kickscooter'a yeni bir modeli de ekledi: eScooter Concept ile eKickscooter Concept. SEAT:CODE'u yaratan SEAT, böylece dijital dönüşümü hızlandırmaya devam etmeyi ve verimliliği artırmayı, ayrıca özel olarak SEAT'a odaklanarak iş modellerini ulaşım, bağlantı ve kapsamlı yeni konseptler ekseninde güçlendirmeyi amaçlıyor.

SEAT bu yıl içinde, 70 yıl önce kurulduğu şehri onurlandırmak amacıyla Barselona'nın kalbinde hayata geçireceği CASA SEAT ile de geleceğin ulaşım olanaklarının keşfedileceği bir buluşma noktası oluşturmayı amaçlıyor.

Yorumlar