RENAULT 120 YAŞINDA
16 Nisan 2018

Louis Renault tarafından 1898 yılında kurulan ve tarih boyunca otomotiv sektörünün önde gelen markalarından olmayı başaran Renault 120. yılını kutluyor.
RENAULT 120 YAŞINDA

Başlangıçta bireysel ulaşım aracı olarak geliştiren Renault, ilerleyen yıllarda aileler için otomobil tasarlamaya başladı. Renault, kullanıcıların ihtiyacını gözlemleyerek tarihinde birçok ilke imza atan marka oldu. Ailelerin eşyalarını koyabilmeleri için tasarlanan bagaj bölümü gibi yeniliklerin yan sıra minivan, monospace gibi segmentlerin de yaratıcısı oldu. Marka, 6 silindirli otomobiller sonrası 1937 yılında geliştirdiği Primaquatre sayesinde Fransa pazarının kalbi olan 10 ve 11CV pazarına yerleşmeyi başardı. Renault, 1965 yılında cesur tarzı ve üstün tasarımı ile 16 Station Vagon’u üreterek müşterilerine hiçbir otomobilin sağlamadığı geniş kullanım alanını sundu. Hem iş hem de aile otomobili fikri ile ortaya çıkan marka, 1961 yılında ürettiği Renault 4 ile düz zemini sayesinde kolay yükleme imkanı sağlıyordu. Böylece ihtiyaçlara göre dönüşebilen hatchback doğmuş oldu.

Tarih boyunca Formula 1 de dahil motorsporlarında da birçok başarıya imza atan marka üretimi 1969 yılında Romanya’da başlayan Renault 12 modelini iki yıl sonra Türkiye’de Oyak Renault Fabrikaları’nda üretmeye başladı.

Toplumsal değişimleri yakından takip eden Renault, 1972 yılında kadınlara uygun bir otomobil olan Renault 5’i tasarladı. Renault 4, Renault 16, Renault 6 ve Renault 5 ile “yaşanacak otomobiller” kavramını yaratan marka, hem sedan hem de van segmentinin avantajlarını birleştiren Renault Espace’ı piyasaya sürerek bu segmenti yaratan marka oldu. 5 veya 7 koltuklu dönüştürülebilen ve Renault 25’ten alınan 2 litre motoru ile yumuşak bir tarza sahip olan Espace, 1985 yılından itibaren ailelerin tercihi haline gelmeye başladı ve pazarda uzun süre rakipsiz yoluna devam etti. marka 1997 yılında Espace modelinden daha küçük olan ve kompakt MPV segmentinin yaratıcı niteliğinde olan Scenic ile 1997 yılında “Yılın Otomobili” ödülünü müzesine götürdü. Alışılmışın dışına çıkmayı seven marka Avantime adındaki yüksek tavanlı modelle diğerlerinden farklı olduğunu gösterdi.

Yorumlar