PORSCHE’NİN ELEKTRİKLİSİ: TAYCAN
22 Ekim 2018

Elektrikli mobiliteye kendini tamamen adayan spor otomobil üreticisi Porsche, elektrikli otomobili Taycan için 6 milyar Euro’luk yatırım yaptı.
PORSCHE’NİN ELEKTRİKLİSİ: TAYCAN

Porsche, 2025 yılından itibaren teslim edilen Porsche modellerinin yüzde 50'den fazlasının elektrikli olacağını öngörüyor. Marka bunun için geliştirme ve üretim gibi alanlara ve personel eğitimine önemli yatırımlar yapıyor.

Birden fazla Le Mans zaferine sahip olan Porsche 919 Hybrid gibi Taycan da gücünü yenilikçi 800 V teknolojisinden alıyor. Bataryadan elektronik aksama, e-makinelerden şarj sürecinin kapasitesine kadar elektrikli aktarma organlarının tamamını voltaj düzeyi belirlediğinden, bu 919 için verilen en önemli kararlardan biriydi. Taycan bağlamında ise bu başarı şu anlama geliyor. Otomobilin 800 V mimarisi sayesinde lityum iyon batarya sadece dört dakika içinde yeniden şarj edilerek 100 kilometrelik bir menzili (NEDC – Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü’ne göre) kat edecek kadar enerjiyi garanti edebiliyor. Porsche, 2019/2020 sezonunda Formula E'ye girdiğinde, bu bilgi aktarımı yepyeni bir seviyeye ulaşacak.

Hızlı şarj süreçleri için güçlü şarj sistemleri şart. Bu nedenle Porsche E-Performance hem ev koşulları hem de hareket halindeki durumlar için geliştirdiği çözümlerle tüm altyapı alanlarını kapsıyor. 22 kW'a kadar kapasiteye sahip olan Porsche Mobile Charger Connect, Taycan'ı evde bir gecede şarj etmek için hızlı ve kolay bir alternatif sunuyor. Otomobil ayrıca indüktif teknoloji kullanılarak şarj edilebiliyor. BMW, Daimler ve Ford’un da dahil olduğu bir ortak girişim olan Ionity kapsamında Porsche, 2019 yılı sonuna kadar Avrupa genelinde şarj noktası başına 350 kW kapasiteli 400 ultra hızlı şarj istasyonu inşa edecek. 

Yorumlar