Otomotiv Gazetecileri ODD Başkanı Mustafa Bayraktar ile Buluştu
15 Ekim 2015

Otomotiv Gazetecileri ODD Başkanı Mustafa Bayraktar ile Buluştu

"Siyasi istikrar, otomotiv pazarına pozitif yansır"

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar:

- "Seçimlerden sonra Fed faiz artırmaz, Türkiye'de de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ay da pozitif geçebilir. Pazar tahminimiz 900-950 bin arası"

- "Ekonomi her yıl yüzde 5-6 büyümeye devam etsin 5 yıla kalmaz pazar 2 milyona ulaşır"

- ODD Genel Koordinatörü Erce:

- "Türkiye'nin otomotiv pazarı artık kabına sığmıyor"

 

İSTANBUL (AA) - Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, seçimlerden sonra ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırmaz, Türkiye'de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ayda da otomotiv pazarının pozitif geçebileceğini belirterek, pazar tahminlerinin 900-950 bin arasında olduğunu söyledi.

Yeni kurulan Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin (OGD) Başkanı Ufuk Sandık ve yönetim kurulu üyeleri ODD Başkanı Mustafa Bayraktar ve Genel Koordinatör Hayri Erce ile bir araya geldi.  

Bayraktar,  bu yıl otomotiv satışlarında yüzde 57 artış görüldüğünü, ancak burada baz etkisinin söz konusu olduğunu ifade etti.

2015'i 2014 yerine 2013 yılıyla kıyaslamanın daha doğru olduğunu belirten Bayraktar, "2014'ün ilk yarısı normalin altında bir pazardı. 2013'le kıyaslarsak aslında artış yüzde 17" dedi.

Pazar için '1 milyon' söylemini artık geride bırakmak gerektiğini dile getiren Bayraktar, "Türkiye, yarısı 30 yaş altı 80 milyonluk nüfusuyla çoktan 1 milyonluk adetlere ulaşmış olmalıydı. Benzer ülkelere baktığımızda satışların 1,5 ila 2,5 milyon arasında olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Bayraktar, 2015 yılının ilk 6 ayında otomotiv pazarının öngörülebilir olduğunu, tüketicilerin seçim öncesinde  alımlarını gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini, seçimden sonrasının ise daha az öngörülebilir olduğunu dile getirdi.

Bu sene eğer seçimlerden sonra Fed faiz artırmaz, Türkiye'de de siyasi istikrar devam ederse ikinci 6 ayın da pozitif geçebileceğini belirten Bayraktar, pazar tahminlerinin ise 900-950 bin arasında olduğunu kaydetti.

 

- "Ekonomi yüzde 5-6 büyümeye devam etsin, pazar 2 milyona ulaşır"

 

Türkiye'nin otomotiv pazarındaki büyüme potansiyeline işaret eden Bayraktar, "Türkiye'de 1.000 kişiye düşen araç sayısını 170 civarında ve bu rakam benzer ülkelerin çok altında. Bu rakam Batı Avrupa'da 650, Doğu Avrupa'da 350, Kore'de bu 400, Japonya'da 800, ABD'de ise 1.000'in üzerinde. Türkiye'nin 1.000 kişiye düşen araç sahipliğinde potansiyeli 600 civarında. Burada gidilmemiş bir köy var. Ekonomi her yıl yüzde 5-6 büyümeye devam etsin 5 yıla kalmaz pazar 2 milyona ulaşır" diye konuştu.

Bayraktar, otomotiv firmalarının bu yıl araç bulma konusundaki sıkıntılarına ilişkin, "Önceki yıllarda Avrupa'daki ekonomik sıkıntı yüzünden otomobil üreticileri Türkiye pazarına daha fazla araç sürdü. Üretici ne kadar sevk ederse o kadar araç satarsınız. Bu yıl göreceli olarak Avrupa krizden kurtuluyor. Otomobil üreticileri onun için bu yıl Türkiye'ye çok fazla araç sevk etmek istemiyor' dedi.

 

- İstanbul Autoshow, "Harikalar Diyarı" konseptiyle ziyaretçilerini ağırlayacak

 

Mustafa Bayraktar, Türkiye'nin ve otomotiv sektörünün yurt içi ve yurt dışındaki itibarına ve bilinirliğine katkı sağlayacak en önemli etkinliklerden biri olan İstanbul Autoshow'un bu yıl "Harikalar Diyarı" konseptiyle ziyaretçilerini karşılayacağını söyledi.

Otomotiv pazarının önceki yıllara göre iyi gitmesinin fuara, fuarın da İstanbul'da yapılmasının otomotiv pazarına pozitif etkisi olacağını belirten Bayraktar, İstanbul Autoshow'a ilişkin şu bilgileri verdi:

"Konsept, otomobil markalarının artık fuarları sadece yeni modellerini sergileyecekleri bir alan olarak değil, aynı zamanda geleceğin teknolojilerini tüketici ile tanıştırmak için bir platform olarak da gördüğü gerçeğinden yola çıkarak geliştirildi. Fuarlarda sergilenen 'Acaba gerçeğe dönüşür mü, çok mu fütüristik?' diye düşünülen bir teknolojinin kısa sürede satışa sunulan modellerde yer alma

Yorumlar