NISSAN VE MITSUBISHI’DEN STRATEJİK ORTAKLIK
14 Mayıs 2016

Nissan Motor Corporation 237 milyar Yen karşılığında Mitsubishi Motors Corporation, hisselerinin yüzde 34’ünü devralacak.
NISSAN VE MITSUBISHI’DEN STRATEJİK ORTAKLIK

Nissan, Mitsubishi Motors ile stratejik bir işbirliğine imza attı. Geride bırakılan beş yıl boyunca iki marka arasında devam eden işbirliği, bu anlaşmayla stratejik ortaklık boyutunu kazanacak. İmzalanan anlaşmaya göre Nissan ve Mitsubishi Motors, satın alma, ortak araç platformu, teknoloji, ortak tesis kullanımı ve büyüyen pazarlar olmak üzere birçok alanda işbirliğine gidecek.

Yapılan anlaşmaya doğrultusunda Nissan, kısa süre önce satışa çıkarılan 506,6 milyon Mitsubishi Motors hissesini hisse başına 468,52 Yen ödeyerek satın alacak. Hisse birim fiyatı, 21 Nisan 2016 ile 11 Mayıs 2016 tarihleri arasında hisselerin işlem gördüğü ağırlıklı ortalama birim fiyatı göz önüne alınarak belirlendi. İşlem sonlandığında Nissan, Mitsubishi Motors’un en büyük hissedarı konumunda olacak.

Nissan ve Mitsubishi Motors, Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation, The Bank of Tokyo ve Mitsubishi UFJ’nin Mitsubishi Motors’daki hisselerinin önemli miktarını saklamasını ve stratejik ortaklığı desteklemesini öngörüyor. Anlaşmaya göre işlemin Mayıs 2016 sonuna kadar tamamlanması öngörülürken, Mitsubishi Motors’un şu anki Mitsubishi Grubu hissedarlarıyla ise yılsonuna kadar yeni hisse sözleşmelerinin imzalanması bekleniyor. Nissan ayrıca oy hakkıyla doğru orantılı olarak Mitsubishi Motors yönetim kurulunda yer alacak.

Nissan’ın Mitsubishi Motors hisselerini satın alma kararı Renault ile geride bıraktığı 17 yıllık ittifaktan elde ettiği bilgi birikimi ve deneyime dayanıyor. Nissan’ın ayrıca Daimler ve AvtoVaz ile de hisse satın alma ve ortaklık anlaşmaları bulunuyor. 

Yorumlar