KANDİLDEN LED MATRİX’E AYDINLATMANIN YOLCULUĞU
23 Mayıs 2019

Otomobildeki ilk aydınlatma 120 yıl kadar öncesine dayanıyor. Birisi el feneri ile otomobilin önünde yürüyordu. Amaç yolu değil otomobili aydınlatmaktı.
KANDİLDEN LED MATRİX’E AYDINLATMANIN YOLCULUĞU

Bu sene otomotivdeki 120. yılını kutlayan Opel, 1899 yılında ilk patentli otomobili “System Lutzmann”dan bu yana aydınlatma sistemlerinde öncü rol oynuyor. Bugün yollarda gayet olağan görülen aydınlatma çözümleri bundan 120 yıl önce hayal bile edilemiyordu, çünkü o yıllarda birisi el feneri ile otomobilin önünde yürüyordu. Zaten ilk amaç yolu aydınlatmak değil, daha çok trafikteki diğer insanlar tarafından görülmekti.

19. yüzyılın sonunda Opel patentli motorlu otomobil “System Lutzmann” ile mesele bir adım ileri taşındı. “Lutzmann” yine evlerde kullanılan basit mumlu bir çözüm sunuyordu, ama en azından daha önceki örneklerde olduğu gibi birinin bunu otomobilin önünde yürüyerek taşıması gerekmiyordu. Yeni çözümde mum bir yuva içinde yanıyordu ve hemen üzerinde ise aynalarla donatılmış cam bir hazne olarak far yer alıyordu. Küçük bir yay mum eridikçe mumu yukarıya ittiriyordu.

Opel her daim far konusunda öncü bir marka oldu. Örneğin 1938 yılında Kapitän modelinde far çamurluğa entegre edildi. 1964 yılında Kapitän A ile yuvarlak far dikdörtgen bir şekle kavuştu. Alman otomobil üreticisi far sistemlerindeki öncü duruşunu 1968 yılında yollara çıkan Opel GT sürdürdü. Efsanevi spor otomobil Almanya’nın ilk katlanan farlarına sahip otomobili olarak tarihe geçti. Opel Omega B 1998 yılında ilk kez Xenon-gaz basınçlı farları standart olarak sunmaya başladı. 2003 yılında Opel Vectra ve Opel Signum modellerinde AFL (Adaptif Far Sistemi), dinamik viraj aydınlatması ve 90 derece açılı dönüş aydınlatmasını sunan ilk otomobil üreticisi oldu. Opel, 2015 yılında son nesil Astra ile yenilikçi bir teknoloji olarak IntelliLux LED Matrix farlarını tanıttı. Bugün gelinen noktada ise Eco-LED farlar konuşuluyor.

Geleceğe bakan Opel mühendisleri en yeni far teknolojisini geliştirirken, sadece sürücünün görüş alanını artırmakla ve karşıdan gelen sürücünün gözünü alma ihtimalini ortadan kaldırmakla yetinmedi, aynı zamanda aydınlatma performansını koruyarak enerji tüketimini azaltmaya da odaklandı. Halojen ampuller yaklaşık 72 Watt enerjiye ihtiyaç duyarken, Astra’daki IntelliLux LED® Matrix Far sadece 32 Watt ile yetiniyor. Opel, yeni nesil modellerinde ise sadece 17 Watt ile yetinen yeni Eco-LED Far teknolojisini devreye alacak. Bu, aydınlatma performansından ödün vermeden enerji tüketimini yüzde 76 oranında düşürmek anlamına geliyor.

Yorumlar