BURUK ŞAMPİYONLUK
25 Ocak 2016

BURUK ŞAMPİYONLUK

Otomotiv sanayinde Türkiye'nin şampiyonu ortaya çıktı. 2015 yılında Ford Otosan, 5'inci kez üst üste ihracatta birinciliğe ulaştı. Şirket ihracatını yüzde 34 oranında artırarak 187 bin 921 adetten 252 bin 571 adede yükseltti. Gölcüklü üretici ihracatını 3.5 milyar dolardan yaklaşık 4.3 milyar dolara yükselterek tarihi rekorunu kırdı. Şirket 3 fabrikasında toplam 334 bin 622 araç üreterek bir başka rekora daha imza attı. Yeni Transit, Tourneo ve mini hafif ticari aracı Courier Ford Otosan'ın lider olmasında etkili oldu. Ne acıdır ki son 5 yılda 1.6 milyar dolardan fazla yatırıma imza atmasında başrolü oynayan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı merhum Mustafa Koç, gözbebeği şirketinin bu başarısını göremedi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, dün otomotiv sanayinde 2015 yılı Türkiye geneli ihracat sıralamasını açıklarken, merhum Mustafa Koç toprağa verildi. Mustafa Koç'un 2003'te babası Rahmi Koç'tan Yönetim Kurul Başkanlığı'nı devralmasından sonra tüm şirketlerde olduğu Ford Otosan'da da önemli yatırım hamleleri gerçekleştirildi. 2001'de açılan ve 'bataklıktan çıkan dev' unvanını alan Gölcük fabrikasını 13 yıl içinde Avrupa'nın en büyükleri arasına sokmayı başardı. Bu başarıda 2012'de Ford Otosan'ın Başkanlığı'na seçilen kardeşi Ali Koç, Mustafa Koç'un en büyük destekçisiydi. Merhum Mustafa Koç döneminde Ford Otosan 12 yıl üst üste otomotiv sanayinin lideri olmayı başardı. Şirket 2011-2014 yılları arasında 1.6 milyar dolara yenilenen Transit, Custom modellerini üretmeye başlarken, Yeniköy'de üçüncü tesis kuruldu. Yeniköy'deki bantlardan yeni hafif ticari araç modeli Courier indi. Eskişehir'deki kamyon tesisiyle şirketin üretim kapasitesi 415 bin adede yükseldi. Otomotivin ihracat şampiyonu Ford Otosan'ın satış gelirleri 5.5 milyar dolara, ihracatı 3.5 milyar dolara ve çalışan sayısı yaklaşık 10 bin kişiye ulaştı. Ar-Ge'ye büyük önem veren ve bu alana 2010-2014 yılları arasında 1.2 milyar lira ayıran Mustafa Koç döneminde Sancaktepe Mühendislik Merkezi açıldı. Ford Otosan, otomotivin anavatanı ABD'yi Transit ihracatını gerçekleştirerek, Türkiye'de bir ilke imza attı. Ford Otosan'ın geldiği noktayı özetlersek, Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 21’i, toplam ticari araç üretiminin yüzde 56’sı, ticari araç ihracatının yüzde 62’sini sağlıyor. Transit Custom, Tourneo Custom, Transit Courier ve Tourneo Courier'nin dünyadaki tek üretim merkezi konumunda. Eskişehir fabrikası da Ford Cargo kamyonlarının küresel bazda iki merkezinden biri unvanına sahip.

Tofaş'ın bebeklerini dünyaya tanıtacaktı

Çalışma yaşamına 1984'te Tofaş'ta Müşavir olarak başlayan Mustafa Koç, 2009'da şirketin Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Tofaş Mustafa Koç'la birlikte son 13 yılda İtalyan ortağı Fiat'ın en önemli üretim ve Ar-Ge merkezi haline geldi. Bursa, Fiat-Chrysler'in dünyada 'Altın Seviye'ye çıkan en kaliteli fabrikası olurken, yıllık kapasite 400 bin adede ulaştı. Tofaş 1.5 milyar dolarla tarihinin en büyük yatırımına Aegea projesiyle imza attı. Aegea, Tofaş tarihinin en büyük hamlesiydi. 'Aegea' ismi verilen projenin ilk meyvesi olan sedan Egea, geçen yılın sonunda pazara sunuldu. Hatchback ve station wagon modelleri yılın ikinci yarısında satışa çıkacak. Aegea projesinden 2023'e kadar 1 milyon 280 bin adet üretilecek, 1 milyon adedi dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, Fiat ile yaptığı 'Al ya da öde' anlaşması sayesinde şimdiden 11.5 milyar dolarlık ihracatı garantiye almış durumda. Koç, geçen yılın Eylül ayında yakın dostu olan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) CEO’su Sergio Marchionne ile birlikte test etti ve aracın nihai üretim onayı verildi. Fiat’ın Dünya Klasında Üretim’de Altın Seviye’ye ulaşan fabrikalarından biri olan Tofaş’ı birlikte gezen ve Ar-Ge Merkezi’nde incelemelerde bulunan Marcihonne, Aegea projesinde çalışan tüm Tofaşlılar’ı tebrik ederek, "Çok iyi bir iş çıkardınız" sözleriyle Mustafa Koç'u gururlandırdı. Mustafa Koç, 1 Mart'ta kapılarını açacak Cenevre Otomobil Fuarı'na katılarak, Aegea projesinde yer alan hatchback ve station wagon modellerinin dünya tanıtımını yapacaktı. Koç Holding, otomotivde Türkiye üretiminin yüzde 45’ini, ihracatında yüzde 43’ünü tek başına gerçekleştiriyor.

İhracatta ilk üçte 2 Koç şirketi var

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) duyurduğu listeye göre, Oyak Renault ikincilikte kaldı. Renault'nun en büyük üretim merkezlerinden biri olan Bursa'da ağırlığı Clio olmak üzere 339 bin 240 aracı banttan indirdi ve

270 bin 299 aracı ihraç etti. Oyak Renault, Ford Otosan'dan yaklaşık 18 bin araç daha fazla ihracat gerçekleştirmesine karşın ikincilikle yetinmek zorunda kaldı. Ford Otosan'ın ihracat şampiyonu olmasında ürettiği modellerin 'yükte de pahada da ağır' olması etkiliydi. İhracat sıralamasında bir başka Koç Holding şirketi Tofaş üçüncü, i20 ve i10 ile büyük atağa kalkan Hyundai Assan dördüncü, Cenevre Otomobil Fuarı'nda Sakarya tesisinde üretilmeye başlanacak yeni SUV modelini tanıtmaya hazırlanan Toyota Otomotiv Sanayi beşinci oldu. Bursa'yı dizel ve benzinli enjektör üssü haline getiren Alman Bosch, 10 Şubat'ta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılımıyla yeni yatırımlarını açıklayacak olan Mercedes-Benz Türk, MAN Türkiye, Goodyear Lastikleri ve Türk Pirelli Lastikleri ilk 10 büyük ihracatçı arasına giren şirketler olarak açıklandı.

Mete TANSU / VATAN

Yorumlar