3.7 MİLYAR TL’YE YERLİ OTO ATAĞI
05 Ocak 2016

2015’i üretim, iç pazar, ihracat, ithalat ve istihdamda rekorlarla kapatan Türk otomotiv sektörü, 2016’da yerli otomobil atağına kalkacak.
3.7 MİLYAR TL’YE YERLİ OTO ATAĞI

Tofaş, Oyak Renault, Toyota, Honda ve Hyundai 2016’da yaklaşık 1.3 milyar dolarlık (3.7 milyar TL) yatırımla Türkiye’de üreteceği yeni modelleri devreye alacak. Bu modellerden 4’ü tamamen yeni, 2’si ise mevcut üretilen modellerin yeni versiyonları. Tofaş, 520 milyon dolar yatırım yaptığı Egea ailesinin ilk modeli sedanın ardından bu yıl 480 milyon dolara hatchback ve stationwagon versiyonlarını üretecek. Hatchback mayısta, station wagon ise ağustosta devreye girecek. Türkiye’de Egea, Avrupa’da ise Fiat Tipo adıyla satışa sunulacak modeller ilk kez Cenevre Otomobil Fuarı’nda vitrine çıkacak.

Oyak Renault, 2016 ilkbaharında satışa sunulması planlanan Megane Sedan’ı yaklaşık 300 milyon dolar yatırımla üretmeye başlayacak. Böylece Megane Sedan, 7 yıl aradan sonra Bursa Oyak Renault fabrikasına geri dönecek. 2009’da Megane Sedan’ın yerini alan Fluence üretimi sona erecek. Oyak Renault baştan aşağı yenilenen Megane Sedan’ın yine dünyadaki tek üreticisi olacak. Yeni dönemde 4’üncü jenerasyon Clio hatchback, Clio Sport Tourer ile birlikte yeni Megan Sedan da Bursa’da üretilecek.

Toyota, Adapazarı tesislerinde Corolla ve Verso’dan sonra üçüncü bir model üretmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya’ya yaptığı gezide müjdesini verdiği bu model, iki yıldır Türkiye’de üretilmesi gündemde olan küçük SUV. 450 milyon dolar yatırım teşviği alan şirket, SUV modelle birlikte kapasitesini 170 bin adetten 250 bin adete çıkaracak. İlk olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenecek yeni modelin üretiminin 2016’nın ikinci yarısında başlaması planlanıyor. Bu yatırımla Toyota’nın ihracatı 4 milyar dolara çıkacak.

Honda, 2016’da Türkiye’de 40 milyon dolar yatırımla Civic Sedan’ı yenileyerek üretimine başlayacak. Bu üretimle birlikte 50 bin adetlik İzmit fabrikasının kapasitesi uzun bir süre sonra ilk kez dolacak. Son 2 yıldır 500 milyon doları aşan yatırımla Türkiye’de yeni otomobilleri devreye sokan Hyundai Assan, 2016 sonunda yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla İzmit’te ürettiği i10’u yenileyecek. Makyajlı i10 yılın sonunda satışa sunulacak.

EMRE ÖZPEYNİRCİ-HURRİYET

Yorumlar