204 HP’LİK İ20: HYUNDAİ İ20 N
21 Ekim 2020

İzmitli Hyundai i20, 204 HP güç üreten 1,6 litre turbo motoruyla segmentine heyecan getiriyor.
204 HP’LİK İ20: HYUNDAİ İ20 N

Türkiye’de üretilen en güçlü otomobil olma özelliğiyle dikkat çeken Hyundai i20 N, üst düzey performans donanımlar ve agresif bir karakterle geliyor. Hyundai’nin motor sporlarında elde ettiği deneyimlerle hazırladığı özel otomobil, hızlı karakterini de i20 WRC ralli otomobilinden alıyor. Yeni i20 N'nin temeli motor sporlarına dayanıyor. Bu doğrultuda hazırlanan otomobilin tek hedefi, günlük hayatta maksimum performansa sahip bir spor sürüş keyfi sunmak. Diğer kardeşleri gibi markanın İzmit’teki fabrikasında Türk işçisinin emeğiyle üretilecek olan Hyundai i20 N, FIA Dünya Ralli Şampiyonası'ndaki (WRC) minimum ağırlık ile aynı değere sahip. Böylelikle, aracın doğrudan motorsporlarından geldiği anlaşılırken aynı zamanda önümüzdeki yıl üretilmesi beklenen Yeni i20 WRC’ye de ışık tutmuş oluyor.

Hyundai Motorsport imzalı 1,6 litrelik bir turbo motor kullanılıyor. Sadece altı ileri (6MT) manuel şanzımanla sunulan araç, maksimum olarak 204 beygir güç üretiyor. Bu verimli motor performansını 275 Nm tork ile süsleyen i20 N, i20 WRC Coupe ile aynı ağırlıkta yani tam 1190 kg’da. Bu ağırlık, aracın sınıfındaki en iyi ağırlık değerine sahip olduğunu gösteriyor. Hyundai i20 N, 0-100 km/s arasını 6,7 saniyede tamamlarken aynı zamanda maksimum olarak 230 km/s hız yapabiliyor. Normal yol koşulunda veya yarış pistlerinde daha etkili bir kalkış için özel bir sisteme (Launch Control) sahip olan otomobil, daha düşük devirlerde dahi daha fazla tork ve güç sağlıyor. Ayrıca, ön tekerleklere gelen güç aktarımını kontrol etmek için torsiyon dişli tip Mekanik Sınırlı Kaymalı Diferansiyel (m LSD) de kullanılıyor. Bu eklenti ile daha sportif ve daha çevik bir sürüş için optimum çekiş sağlanıyor ve özellikle virajlarda tutuş maksimum sevieyelere ulaşıyor.

Hyundai i20 N’de daha fazla sportif sürüş keyfi deneyimi için N Grin kontrol sistemi de var. Araç, beş farklı sürüş modu ile kullanıcısına yüksek seviyede kişiselleştirme sunuyor: Normal, Eco, Sport, N ve N Custom. Sürüş modları, motorun, Elektronik Stabilite Kontrolü (ESC), egzoz sesini ve direksiyonun tepkilerini ayarlıyor. N Custom modunda sürüş için gerekli olan parametreleri sürücü istediği gibi kendi ayarlayabiliyor. Daha sportif sürüş keyfi için Elektronik Denge Kontrolü (ESC) üç aşamada kullanılabiliyor (açık, spor ve tamamen kapalı).

N için geliştirilmiş özel şasi, her yolda ve her türlü hava koşulunda daha sorunsuz yol tutuşu sunabiliyor. Pist performansı için 12 farklı noktadan güçlendirilen bu şasi, bazı yerlerde ek dirseklere ve bağlantı parçalarına sahip. Süspansiyon da, güçlendirilmiş ön kulelere ve ayarlanmış geometriye sahip mafsallara sahip. Günlük hayatta daha fazla maksimum sürüş keyfi için de yeni bir viraj denge çubuğu, yeni helezon yayları ve sert amortisörler tercih edilmiş. Mevcut 5 kapılı i20 modellerinden 40 mm daha büyük bir ön diske sahip i20 N, olması gerektiği gibi daha etkili bir fren performansı sunuyor. Hyundai i20 N, 12.0 gibi azaltılmış direksiyon oranı ve elektronik motor destekli hidrolik direksiyon sistemi (C-MDPS) sayesinde de oldukça güvenli ve aynı zamanda hassas bir sürüş var.

Hyundai i20 N, 2021 yılının ilk çeyreğinde İzmit’te üretime başlayacak ve akabinde satışa sunulacak.

Yorumlar