ALIŞILDIK HİBRİD KLİŞELERİNİ YIKIYOR
10 Şubat 2016

Hyundai, yenilikçi hibrit teknolojisine sahip IONIQ modelini Avrupa lansmanını Cenevre Otomobil Fuarı’nda yapacak.
ALIŞILDIK HİBRİD KLİŞELERİNİ YIKIYOR

Hyundai IONIQ, elektrikli, plug-in benzinli hybrid ve elektrikli hybrid (HEV) motorun sadece tek bir gövdede buluştuğu dünyadaki ilk otomobil olma özelliğine de sahip. IONIQ Hybrid, yeni geliştirilen 1.6 GDI, dört silindirli Kappa benzinli motora sahip. Fakat bu benzinli motora ek olarak son teknoloji lityum-iyon polimer pil ile beslenen 43 beygirlik bir elektromotor daha bulunuyor. Her iki motorun birleşmesiyle toplam 141 beygir güç üreten IONIQ, 265 Nm maksimum tork değerine sahip. Yeni geliştirilen çift kavramalı 6 ileri DCT şanzımanla donatılan otomobil, oldukça iyi bir yakıt ekonomisi sağlarken aynı zamanda keyifli ve konforlu bir sürüş vaat ediyor.

IONIQ, coupe-benzeri siluetiyle de dikkat çekiyor. Hava akışını yönetmek için geliştirilen tasarımı sayesinde sınıfındaki en aerodinamik otomobillerinden biri olarak öne çıkan IONIQ sadece 0.24’lük Cd değeri sunarken bunu aktif ve pasif aero özellikleriyle birleştiriyor. Otomobilde bulunan ECO-DAS (Çevre Sürüş Asistanı Sistemi) sayesinde mümkün olduğunca verimli bir kullanım sunulmuş oluyor. ECO-DAS uydu navigasyon sistemi ve mevcut trafik düzeyleri belirlenen sürüş güzergahını değerlendirerek yakıt tüketiminin minimum seviyede gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Sistem, en verimli şekilde pil şarjını da yaparken ayrıca gerekli durumlarda da ekstra motorun devreye girmesini sağlıyor. Kısacası IONIQ, hem benzin gücünü, hem de elektrik gücünü bir araya getirerek uyumlu şekilde çalıştıran bir sisteme sahip

Hyundai IONIQ’in bir diğer ilk ve önemli özelliği de geri dönüşümlü malzemelerden ya da çevre dostu malzemelerin yenilikçi kullanımıyla üretilmiş olması. Örneğin, kapıların iç tarafındaki kapakları toz ahşap ve volkanik taş bileşenlerden oluşan geri dönüşümlü plastikten imal edildi. Bu geri dönüşümden elde edilen plastik malzeme, normal materyaller ile aynı kaliteyi sunarken ayrıca ağırlığı da yüzde 20 civarında azaltmaya yardımcı oluyor.

Sürücü odaklı ve konforlu bir otomobil oluşturmak için hedefine ödün vermeden yönelen Hyundai, geleneksel çelik seçeneğine kıyasla 12.4 kg kilo daha hafif alüminyum kaput ve bagaj kapağı kullanıyor. Hafif bileşenlerin kullanımı ve daha kompakt optimize yapı nedeniyle IONIQ, diğer Hyundai modellerinden yüzde 25 civarında daha hafif. Ayrıca 750 litrelik bagaj hacmiyle yakıt tüketimine önem veren ailelere muazzam bir yükleme kapasitesi de sunuyor.

Hyundai IONIQ, Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldıktan sonra 2016’nın ikinci yarısından itibaren Avrupa pazarında da satışa sunulacak.

Yorumlar